MALAYSIA  
 
Enter your keywords:
Alor Setar

Khazanah seni bina silam

ALOR SETAR 26 Feb. - Tahun ini genap 100 tahun usia Masjid Zahir dan pada usia itu, masjid yang terletak di tengah bandar raya Alor Setar ini masih tersergam indah, sekali gus menjadi salah satu warisan kebanggaan rakyat negeri ini.

Bergelar salah sebuah masjid terindah di dunia, Masjid Zahir dibina pada 1912 atas titah Tunku Mahmud Sultan Tajuddin Mukarram Shah di atas tapak makam pahlawan Kedah yang terkorban ketika berperang dengan Siam pada 1821.

Seni bina masjid ini diinspirasikan daripada salah sebuah masjid di Langkat Kota, Sumatera Utara dan keunikannya terdapat pada lima kubah utama yang melambangkan Rukun Islam.

Bagaimanapun, Masjid Zahir bukan satu-satunya bangunan lama yang sarat nilai sejarah dari pelbagai sudut termasuk seni bina di negeri ini.

Malah, sesuatu yang menarik tentang bandar raya ini adalah ia kaya dengan bangunan peninggalan warisan sejarah yang tidak ternilai. Di sebalik bangunan yang dipulihara dan diperindahkan itu, tersimpan pelbagai cerita serta sejarah.

Dalam erti kata lain, mereka yang berkunjung ke Alor Setar pasti terpesona dengan panorama bangunan warisan ini yang kebanyakannya berusia lebih 100 tahun dan masih menjadi sebahagian daripada landskap bagi menambahkan keindahan bandar raya ini.

Bangunan Mahkamah Rendah Lama (dibina pada 1931), Menara Jam Besar (1912), Istana Pelamin (1736), Balai Nobat (1906), Balai Seni (1893), Balai Polis Alor Setar (1940-an) dan Mahkamah Tinggi (1922) adalah antara bangunan warisan tersebut yang diindah dan dipulihara.

Sesuatu yang menarik struktur kebanyakan bangunan dikekalkan seni bina asalnya yang sedikit sebanyak menampakkan nilai sejarah walaupun ada antaranya sudah berubah fungsinya seperti bangunan Mahkamah Rendah Lama yang terletak di Jalan Raja Alor Setar.

Tapak asal Mahkamah Rendah Lama ini adalah tapak sebuah surau kepunyaan ulama Tuan Guru Haji Saleh yang berasal dari Penaga, Seberang Perai yang pernah membuka pondok mengaji di kawasan itu.

Beliau pernah berkhidmat selaku penasihat kepada Almarhum Sultan Ahmad Tajuddin Mukarram Shah dan dilantik sebagai Guru Agama Istana.

Asalnya surau itu juga dijadikan tempat perbicaraan kes-kes berkaitan hukum Islam seperti nikah kahwin, cerai dan sebagainya sebelum dibangunkan Mahkamah Rendah pada 1931 ketika Kedah bernaung di bawah British.

Bercirikan senibina Roman, bangunan Mahkamah Rendah itu kini menjadi lokasi pejabat Majlis Tindakan Pelancongan Negeri Kedah.

Sementara Pejabat Pos Besar lama yang terletak berdekatan masih tersergam indah dan turut memperlihatkan kesenian binaan Roman yang begitu ketara.

Kebanyakan ciri-ciri ini dapat dilihat pada bahagian tiang, tingkap, pintu dan beberapa bahagian lain dan sehingga kini menjadi pusat perhubungan pos bagi negeri Kedah hingga ke hari ini.

Tidak ketinggalan Balai Polis Alor Setar yang terletak bersebelahan dengan pejabat pos ini. Ia dibina sekitar 1940-an dan masih kukuh serta terpelihara sehingga kini.

Balai Seni Negeri yang bercirikan senibina Timur dan Barat itu turut menyimpan sejarah tersendiri sebagai bangunan pejabat kerajaan moden yang terawal dibina di Alor Setar pada era tersebut dan pernah juga dijadikan Mahkamah Besar.

Usaha memulihara dan mengindahkan bangunan-bangunan lama tersebut perlu diteruskan memandangkan ia juga menjadi sebahagian daripada sejarah sosial budaya masyarakat.

Pengerusi Persatuan Sejarah Malaysia Cawangan Kedah (PSMCK), Datuk Wan Shamsudin Mohd. Yusof turut menjelaskan bahawa bandar yang mempunyai banyak bangunan lama secara tidak langsung akan turut memberikan identiti unik kepada bandar tersebut.

"Apa yang menarik, hampir kesemua bangunan lama ini berusia lebih 100 tahun dan melihat bangunan-bangunan ini bukan sahaja mengembalikan kita kepada sejarah lampau tetapi mengukuhkan jati diri bandar tersebut.

"Biarlah 100 tahun lagi ia dipulihara dan diindahkan untuk anak cucu kita. Walaupun di sebalik keghairahan kita mengejar pembangunan namun, seelok-eloknya bangunan ini dikekalkan kerana hilang bangunan hilanglah sejarah lampau kita," kata Wan Shamsudin.

Malah, menurut beliau, pihaknya telah merangka pelbagai langkah dalam usaha mengangkat martabat dan identiti bangunan-bangunan tersebut.

Kata Wan Shamsudin, antaranya ialah dengan menggerakkan usaha agar bangunan-bangunan tersebut diisytiharkan sebagai salah satu warisan kebangsaan.

"Pihak jabatan telah menyiapkan kertas kerja berkaitan untuk dibentangkan kepada Jabatan Warisan Negara.

"Bangunan-bangunan lama ini kaya dengan sejarah dan berusia lebih 100 tahun namun, masih utuh dan indah sewajarnya ia diisytiharkan sebagai tapak warisan kebangsaan demi kelangsungannya," tegas beliau.

Sememangnya di sebalik pembangunan yang pesat kini, perlu ada langkah bijaksana pada masa akan datang agar bangunan-bangunan lama yang bersejarah akan terus bertahan terutama dalam aspek seni binanya.

Malah, dengan mengingati masa lalu dan menafsirkan fungsi bangunan ini dapat dijadikan sebagai salah satu cara mempertahankan budaya warisan masyarakat.  -   Sumber utusan malaysia.